Saturday, October 2, 2010

BUAH PETAI



Buah petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong dalam famili Leguminasae. Buah petai banyak ataupun senang didapati dikawasan Tropika. Pokok petai yang biasa didapati di negara kita ada empat jenis.

JENIS PETAI



NAMA TEMPATAN

NAMA SAINS
Petai kerayung

Parkia javanica
Petai meranti

Parkia singularis
Petai biasa/papan

Parkia speciosa
Petai nering

Parkia sumatrana

 

Buah petai dipercayai boleh mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis. Biasanya petai dimakan begitu sahaja sebagai ulam ataupun dibuat sambal. Petai umumnya menyumbang kearah kesihatan seseorang melalui pelbagai vitamin, galian dan unsur-unsur lain. Di bawah disenaraikan kandungan dalam 100 gram petai:



Kandungan
Nilai
Tenaga
120.0 kalori
Kalsium
126.0 mg
Besi
3.4 mg
Vitamin BI
0.2 mg
Vitamin C
32.7 mg
Protein
10.0 gram
Karbohidrat
16.0 gram
Gentian
1.5 gram
Lembapan
69.0 gram
Lemak
1.8 gram
Lain-lain
1.7 gram

 


Kandungan khasiat dalam buah petai berbeza mengikut umur dan tahap kesegaran bijinya. Petai yang kecut dan yang tidak bulat bijinya mempunyai kandungan khasiat yang rendah. Selain mengubat penyakit darah tinggi dan kencing manis, masyarakat Melayu juga percaya bahawa buah petai juga berkesan untuk merawat penyakit hati, buah pinggang dan untuk mengubat kanak-kanak yang kecacingan.


No comments:

Post a Comment